|  San Francisco  |  Történet  |  Gazdaság és közlekedés  |  Kultúra  |  Látnivalók  |  Gasztronómia  |  Galéria  |  Térkép  |

 

 

 
 
 
Látnivalók

Richmond:


Cliff House:

A tengerszint felett magasan elterülő sziklafennsíkra épített házban ma vendéglő üzemel. A vendégeket nemcsak az ínycsiklandó finomságok, hanem a tenger gyönyörű látványa is vonzza. A naplemente mellett elfogyasztott kellemes vacsora egy életre maradandó élménnyé válhat.Cliff House (Flickr by brothergrimm)Golden Gate Park és környéke:

Golden Gate Park:

A hatalmas területen elterülő park alapterülete közel 600 hektár. Az egykoron sivár dombok helyén ma dús lombú fák adnak hűsítő árnyékot. A tucatnyi érdekességet, szórakozási és sportolási lehetőséget kínáló terület a San Franciscoiak egyik kedvenc kikapcsolódási helyszíne. Az érdekességek sorát tovább bővíti a bölénykarám, a holland szélmalom, csónakázótó, valamint a nagy szabadtéri színpad. 

Asian Art Museum of San Francisco:

A világhíres Brundage gyűjteménynek helyet adó múzeum 40 ázsiai nép életét mutatja be. A múzeumban több mint 12000 alkotás csodálható meg, melyek a legkülönbözőbb korokból származnak, s közel 6000 éves korszakot mutatnak be. A múzeum épülete eredetileg egy könyvtárnak adott otthon, de az 1917-ben épített építmény földrengés biztossá tétele, valamint kisebb változtatások, térfelosztások után az ázsiai kiállítás helyszínévé vált.
                                                                                                                                                    Golden Gate Park (Flickr by Jerry Downs)


M.H. de Young Memorial Museum:

Amerikai nyugati partvidékének egyik legrégebbi múzeuma a San Francisco-i M.H. de Young Memorial Museum. A gyűjtemény ugyan nem ölel fel nagyobb nevezetességeket, de így is több apróbb amerikai, illetve európai alkotás tekinthető meg.


California Academy of Sciences:

A Kaliforniai Tudományos Akadémia legpatinásabb múzeuma a ritkaságnak számító természettörténeti és antropológiai gyűjteményével az Amerikai Egyesült Államok meghatározó tudományos központjává nőtte ki magát. Több tárlatával a turista egyenként ismerkedhet meg. Az African Hall az afrikai vadon világába kalauzol el bennünket, ahol a nagytestű állatok élethű modelljeit vehetjük aprólékosan górcső alá. A vizuális élmény mellett, hangeffektusok teszik teljessé az utazást. A legnépszerűbbek közé tartozó Earth and Space a Föld és űr csodáit tárja fel. A gyerekeket leginkább a földrengés szimuláció ragadja meg. A Morrison Planetarium a csillagok közé repít minket. Az éjszakai égbolton megjelenő apró fényeket bemutató tárlaton érdemes részt venni a The Sky Tonight, illetve a Worlds Unseen programokon.


California Academy of Science (Flicker by The Kozy Shack)

Az Elkus Collection of Native American megnézése során a navaho és puebló őslakosok művészetébe nyerhetünk bepillantást. A Life Through Time az evolúciót bemutató kiállítás, melyben a dinoszauruszoktól kezdve napjainkig figyelhetjük meg a folyamatos fejlődést. Legnépszerűbb részek közé tartozik a T-Rex csontváz, illetve a különböző hűlők kiállított csontjai. A Steinhart Aquarium a tenger élővilágát mutatja be. Az akváriumok között sétáló turista akár egy nagyobb cápával, vagy fókával is szembetalálhatja magát. A Gem and Mineral ásványtani részlegén a drágakövek és ásványok világába röpít el minket. A Wild California tárlat a tájegység állatvilágát mutatja be. A tárlatok sokszínűsége között mindenki a kicsiktől a nagyokig a legkülönbözőbb érdeklődésűek is megtalálhatják a számukra kikapcsolódást.


Conservatory of Flowers:

A búja növényzet közepén álló üvegház ritka és értékes növényeket rejt. A szép vonalvezetésű épület 1879-ben készült el, s azóta  San Francisco a botanika egyik fellegvárának számít.


Strybing Arboretum:

A világ növényfajtáit bemutató növénykertben, csaknem ötezer különböző fajt csodálhatunk meg. A nagy kiterjedésű arborétum kellemes séták színhelye is lehet.


Japanese Tea Garden:

A Golden Gate Parkon belül található Japán Tea Kertnél szebbet festő sem alkothatott volna, a kicsi pavilonok, zöldellő fák, aprócska fából készült hidak, hatalmas szobrok, vízesések és pagodák azonnal elbűvölik az ide érkezőket. Bár a park egész évben igazán csodálatos, legszebb a tavaszi cseresznyevirágzás idején, amikor a fák rózsaszínbe borulnak.Japán teakert (Flickr by http2007)

California Palace of the Legion of Honor:

A George Applegarth építész tervei alapján elkészült épületet, a francia minta ihlette. A gyűjtemény hírnevét Rembrandt, Monet, Rubens festményei és Rodin több mint félszáz alkotása adja. Nevezetességei között olyan alkotásokat találunk, mint Monet: Vízililiomok, Rodin Le Penseur szobrának eredeti bronz mintája, valamint Rubens: A sarc.


Presidio:


Golden Gate híd:

A Joseph Strauss és Leon Moisseiff által megálmodott óriási híd a San Franciscoi öböl felett ível át. Az építmény több szempont szerint is hihetetlen adatokkal írható le. Évente több mint 40 millió jármű kel át rajta, azaz naponta körülbelül 118 ezer. Az Aranykapu gigantikus méretekkel rendelkezik hossza 2,7 kilométer, 227 méterrel a tenger szintje fölött található, 160 km/óra sebességű szélnek is ellenáll a szerkezete. Az építés során akkor még egyedülálló híd újító ötletek sorát mutatja fel. A pilléreket 30 m mélyen a tengerfenék alatt fektették le, s minden egyes pillér egy közel ötven tonnás acélszerkezetet tart. Az acéltornyok között található acélhuzalok hossza az egyenlítő mentén megközelítőleg háromszor érné körbe a földet. A Golden Gate jellegzetes színe szimbólummá vált, éppúgy, mint maga a híd San Francisco jelképe lett.


Golden Gate (Flickr by MumbleyJoe)

Fort Mason Center:

A második Világháború idején stratégiai szempontból jelentős szerepet betöltő épület a haditengerészet egyik központjaként működött. Ma már ezt a funkcióját elvesztette, helyette kulturális rendezvényeknek szolgál színhelyül.


Fort Point National Historic Site:

A Golden Gate híd alatt elterülő 1856-ban befejezett erőd fontos szerepet játszott az öböl védelmében. Ma a Fort Mason Centerhez hasonlóan nem katonai objektum, hanem a kultúra egyik helyszíne, melyben aprócska múzeum működik.


Haight Ashbury környéke:


City Hall:

A városi közigazgatás központjának számító City Hall-t a Capitolium épülete ihlette. A magas kupola meghatározza az építmény külső megjelenését. A külső megjelenés mellett érdemes egy pillantást vetni a belső kialakításra is. A kupolacsarnok szerkezeti megoldása rendkívül megkapó.

   Városháza (Flickr by FogCityFog)

San Francisco Opera House:

San Francisco fellegvárának számító épület programjában több világsztár is megfordult már. A lágy hangokkal körülövezett épület óriási ablakai és oszlopai a kultúra diadalát hirdetik.


Davies Sypmhony Hall:

San Francisco egyik legnagyobb koncertterme, a kultúra fellegvárává nőtte ki magát. Az épület külső kialakítása mellett, érdemes megtekinteni az igényes belső megoldásokat is. A terem akusztikája kitűnően megfelel a magas minőséget kívánó igényes közönség számára is.


Mission Dolores:

A város alapításakor megjelenő misszió a mai napig megtalálható San Francisco városában, s egyben a legrégebbi épületek közé tartozik. Kaliforniában a 18. század végén folyamatosan alapítottak újabb és újabb katolikus missziókat, ebbe a sorba tartozik a Junípero Serra atya által alapított Mission of San Francisco de Asis, azaz Dolores. Bár a kicsinyke épület eléggé szerény, a többi missziós templomhoz képest, mégis műemléki szempontból jelentős. 1,2 méteres falai a mai napig megcsodálhatóak, s ha belépünk az építménybe, akkor azonnal feltűnik az indián jeleneteket ábrázoló mennyezet. A templom másik fő nevezetessége a barokk stílusú oltár, melynek díszítettsége elvarázsolja a látogatót. Bár ma már liturgiai szertartásokra ritkán használják, jelentőségéből mit sem vesztett az épület.


Mission Dolores (Flickr by samdessordi)

Twin Peaks:

A város szívében elhelyezkedő villanegyed gazdaság pompáját hordozza magában. A középen elhelyezkedő kettős hegycsúcs közel 300 méterrel emelkedik a tengerszintje fölé. Ez a szintkülönbség gyönyörű kilátást biztosít a városra, valamint a környező vidékre.


Pacific Heights:


Japan Center:

A japán stílusú építészeti nevezetességeket felvonultató építmény, leghíresebb épülete a Pace Pagoda, mely a második világháborút követő megbékélés jelképe. A Center a turista elé tárja a japán élet motívumait, aprócska üzletek, japán finomságokat felszolgáló éttermek, vállalatok kirendeltségei, szálloda található meg itt. A hangulatot a kulturális rendezvények teszik teljessé, a Japan Centerben gyakran rendeznek kiállításokat, tánc- és színházi előadásokat.


St. Mary’s Cathedral:

A letisztultságot tükröző robosztus épület Isten igéjét hirdeti. A modern vonalvezetés és anyagfelhasználás mellett, érdemes a belső kialakítást, illetve az orgonát is megcsodálnunk.


Nob Hill:


The Crookedest Street in the world:

A hegy felé vezető utca, a világ legkanyargósabb útvonala. A 40 százalékos lejtésű területen, egy háztömbnyi távon nyolc kanyar található.


Cable Car Museum:

San Fracisco jellegzetes közlekedési eszközének emléket állító múzeumban a kötél vontatású vasút történetével, s a kocsik felépítésével ismerteti meg a turistát. Az érdeklődők a kocsik megtekintése mellett bepillantást nyerhetnek a központi gépterem működésébe is.


Grace Cathedral:

A város egyik legjellegzetesebb templomát Lewis P. Hobart neogótikus tervei alapján építették. Bár a munka kezdetei már az 1920-as évek végén megindultak, a templom végleges formáját az 1964-ben nyerte el. A templom főbb nevezetességei közé tartozik a újszövetségi és rózsa ablakok, a harangtorony 44 harangja, a paradicsom kapu, valamint a Grace-kápolna francia oltárképe. A viszonylag rövid múltra visszatekintő katedrális több régebbi korból való ritkaságot rejt magában így a XI. századból való oltárképet, valamint több XVI. századi faragványok.
Grace Cathedral (Flickr by webbmb)

Chinatown és környéke:


Chinatown:

San Franciscoban a különböző népcsoportok keveredése figyelhető meg. A jelentős kínai származású népesség egy jókora része található meg itt, az alig húsz háztömbnyi területen. A Chinatown jellegzetességét az aprócska üzletek, kínai fogásokat felszolgáló éttermek, kínai boltok tömege adja. A negyed környékén kínai fűszerek illata terjeng, s a házfalak oldalain kínai hirdetőtáblák lógnak.


Old St. Mary’s Church:

Az 1854-ben épület templom robosztus kialakítása emelte a San Franciscoi nevezetességek sorába. A belső kialakítás ihletője California első püspökének spanyol temploma volt.


Wells Fargo History Museum:

A múzeum névadója a Wells Fargo & Co. Vállalat a vadnyugat egyik legnagyobb bankja és szállítója volt. A mai múzeumban régi hajtóikról és a vadnyugati filmekből ismert banditákról ismertté vált postakocsikat, az aranyláz egyéb emlékeit, egy aranyrögöt tekinthet meg az érdeklődő turista. A merészebbek akár egy szimulált úton is részt vehetnek.


San Francisco – Oakland Bay Bridge:

A Golden Gate testvéreként is említhető San Francisco – Oakland Bay Bridge a San Franciscoi hídépítés másik tetten érhető csodája. A 14 kilométeres hosszúságot átívelő híd két várost San Franciscot és Oaklandet köti össze. A hosszúság mellett érdekes adatként említhető még a víz feletti magassága, mely lehetővé teszi, hogy a legnagyobb luxus óceánjárók is átférjenek alatta.

                                                                                                                                                                                                                                                              San Francisco - Oakland Bay híd (Flickr by  snake.eyes)

Ferry Building:

A ma ásványtani múzeumnak, illetve a közgazdasági élet egyik meghatározó központjának helyet adó épület egykoron a kompjáratok végállomásaként funkcionált. A századforduló hangulatát idéző építményt, ma is érdemes utunk során megtekinteni.

                                                                                                                                                                                                                          

Fisherman’s warf és környéke:


Fisherman’s wharf:

A Fishcerman’s wharf mélyen benyúlik a tengerbe, s ezzel a város egyik leglátványosabb, legtöbb fényképen szereplő pontjává vált. Egy romantikus séta elmaradhatatlan helyszíne a móló, melyről megcsodálható a tengerbe bukó nap. Az építmény mellett álló kikötői építményeket valóságos bevásárló centrummá alakították át, ahol a turisták szinte mindent megvehetnek, amire csak vágynak.


Telegraph Hill:

A Telegraph Hill lombos fái között található a 170 méterrel a tengerszint fölé nyúló Colt Memorial Tower, azaz az egykori tűzfigyelő. Az egykori őrhely, ma kilátóként üzemel, ahonnét csodálatos kilátás nyílik a városra, a San Francisco öbölre, valamint a Golden Gate-re. A torony érdekessége a belsejét díszítő freskók, melyeket a nagy gazdasági világválság idején készítettek.


The Cannery:

Ki hinné, hogy a ma modern üzleteknek, divatos éttermeknek helyet adó épület egykoron konzervgyár volt. Jellegzetes kiugró ablakairól azonnal felismerhető épület a vásárolni vágyok San Franciscoi Mekkájának egyike.

Telegraph Hill (Flickr by Digital Sextant)


San Francisco környéke:

Alcatraz:

A San Francisco-i öbölben található kicsiny sziget gazdag múlttal rendelkezik. Eredetileg védelmi célokat szolgált, majd elnyerte a mai napig hírnevének alapjául szolgáló börtönsziget funkciót. Először még csak katonai fegyházként működött, majd 1934 és 1963 között a legveszélyesebb bűnözők otthonául szolgált. A ma nemzeti emlékhelyként szolgáló terület azonban más egyéb jellemzők alapján is említésre méltó. Bár eleinte a szigeten nem volt a növénytermesztésre megfelelő a talaj, a katonai erőd alakításakor a szomszédos szigetről hoztak át egy keveset. Ez adott táptalajt a mai flóra kialakulásához. A növények megjelenésével megváltozott a sziget hangulata. A gyümölcsfákat illetve egyéb növényeket sokszor maguk a rabok gondozták. A sziget ritka állatoknak is nyújt otthont, ilyen a banáncsiga, az ösztövér csikószalamandra, valamint az őzegér. Az állat és növényvilág mellett a turisták az itt álló épületek története miatt látogatják meg oly gyakran a szigetet. Itt raboskodott Al Capone, vagy a híres texasi bankrabló James Lucas. A sziget speciális tulajdonsága, hogy a szökés szinte kivitelezhetetlen tűnik, mégis sokan próbálkoztak a statisztika szerint csak kettőjüknek sikerült partot érni, ám őket is rögtön elfogták a hatóság emberei. A sziget a mai napig megtekinthető, s igen kedvelt turistacélpontnak számít.

Alcatraz (Flickr by Astro Guy)


 
 
 
impresszum | jogi nyilatkozat | kapcsolat                                                                                        San Francisco